Bezoekersrecord voor Lumen: nu al beste jaar ooit voor Delfts filmhuis!

Ondanks dat het pas half november is, werd vanmiddag reeds het bezoekersrecord uit 2019 verbroken in Lumen. Al meer dan 55.000 mensen gingen dit jaar naar de film in het Delfste filmhuis.

Niet eerder werden de twee filmzalen aan het Doelenplein zo druk bezocht. Micha de Groot uit Den Haag was vanmiddag de 55.600e bezoeker. Ze bezocht de Duitse Oscarinzending Das Lehrerzimmer en werd naast een mooie blos bloemen getrakteerd op twee vrijkaarten voor een volgend bezoek.

Het vorige record dateert uit 2019 en stond op 55.141. In 2022 verwelkomde het filmhuis 34.600 bezoekers, maar nu met nog 45 dagen op de teller is het inmiddels meer dan waarschijnlijk dat de 60.000 bezoekersgrens gepasseerd zal gaan worden. Best bezochte films tot op heden in Lumen zijn Past Lives, Oppenheimer en The Banshees of Inisherin. Opvallend aan de bezoekcijfers is het enorm gestegen aandeel studenten en jongeren. Was in 2019 nog geen 3% van de bezoekers uit die groep afkomstig; dit jaar vormen studenten en jongeren meer dan 12% van alle bezoek aan Lumen. De wekelijkse Student Film Night met daarop de Expat Cinema Screenings op de woensdagavond zijn geregeld de drukstbezochte avonden van de week.

Naast het reguliere filmbezoek is Lumen een drukbezochte plek voor scholen en filmeducatie. Alleen al deze maand bezoeken meer dan 1100 leerlingen uit groep 3 en 4 van het basisonderwijs Lumen via KLIK, het cultuur- en taal educatieprogramma in samenwerking met DOK.

Start nieuwbouw definitief van start

Het record komt op een extra feestelijk moment voor Lumen, want gistermiddag ging de eerste technische paal van de Hooghe Delft de grond in. De Hooghe Delft, op de hoek van de Ireneboulevard en het Van Leeuwenhoekpark, wordt in 2025 het nieuwe onderkomen van het filmhuis, waarmee de gedroomde uitbreiding van de filmzalen werkelijkheid wordt: het filmhuis groeit door van 2 naar 4 filmzalen. Daarmee kan Lumen blijvend het enorm gestegen filmaanbod voldoende plek bieden in Delft, meer ruimte bieden aan film- en beeldeducatie en nog meer samenwerken met lokale partners en instellingen. De verhuizing staat gepland voor zomer 2025.

Jubileum

Naast de nieuwbouw zal 2024 voor Lumen in het teken staan van het 50-jarig jubileum. In april 2024 bestaat het Delftse filmhuis 50 jaar. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een feestelijk jubileumprogramma met daarin ruimte voor veel klassiekers, speciale voorstellingen met Martin Koolhoven en René Mioch en bijzondere openluchtvoorstellingen.

Kijk hier voor het AD artikel van maandag 20 november 2023.