Charlie Chaplin laat zich, vooral in de langere speelfilms, zien als iemand die ook geëngageerd is: de minder bedeelden in de samenleving, waarbij hijzelf natuurlijk het ultieme voorbeeld is als zwerver, de misstanden van de industrialisatie (Modern Times) of de waanzinnigheid van Hitler (The Great Dictator). In 1912 maakt hij zijn debuut in de film Making a Living. In de volgende film (Kids Auto Races at Venice) is zijn doorbraak als ‘tramp’. Vanaf 1917 zal hij zelf films gaan regisseren. De komst van de sprekende film beviel hem niet zo goed. Hij vond dat een film gebaseerd moest zijn op acteertalent en mimiek. Hij zal 87 films maken.
Zijn opkomen voor de minder bedeelden had wellicht socialistische trekken. In de tijd van de koude oorlog en zeker in de tijd van de heksenjacht van Joseph McCarthy, met zijn ‘Comité van On-Amerikaanse activiteiten’, was dat in de VS niet goed voor je carrière en hij moest dan ook vluchten naar Engeland en ging later in Zwitserland wonen. Zijn verdiensten zijn zo groot dat hij in 1975 tot ridder geslagen werd en voortaan als Sir door het leven kon gaan.
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat The Kid het licht zag. Dit was aanleiding om de films van Chaplin te restaureren en geschikt te maken voor vertoning op het grote doek. We zullen de films in chronologische volgorde vertonen en starten met The Kid.
kijk voor een algemene trailer over Charlie Chaplin op YouTube.