2046 (Wong Kar Wai Retrospectief)

Maandag 30 augustus 2021

Volmaakt gestileerde, nostalgische film over een schrijver die in een Hongkongs hotel aan een sciencefictionroman werkt en met korte affaires zijn grote liefde tracht te vergeten.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Seks


Koop nu een kaartje

Hoofdpersonage in 2046 is de schrijver Chow (Tony Leung), die schrijft aan een verhaal over het leven van het mooie meisje in kamer 2046. Zijn talrijke mislukte relaties met vrouwen vormen de inspiratie voor het futuristische liefdesverhaal dat hij schrijft. Met korte affaires probeert hij zijn grote liefde te vergeten. Het einde van de betreffende relatie heeft een litteken op zijn ziel achtergelaten. Liefde is een kwestie van timing, en daarin is Chow niet erg bedreven.

Na het succes van In the Mood for Love (2000) werkte Hongkong-regisseur Wong Kar-wai vier jaar lang aan de volmaakt gestileerde nostalgische sf-film 2046.

Het ademt dezelfde melancholieke sfeer als In the Mood for Love. Sigarettenrook kringelt verdrietig omhoog; de fraaie latino-songs van Nat King Cole zorgen ook hier voor de muzikale omlijsting. Maar dit keer heeft Wong ook androïden en animatiescènes in de aanbieding. Hij combineert het smachtende romantisch verlangen uit die film met duizelingwekkende tijdsprongen en een sciencefiction-twist. De oogverblindende fantasievolle scènes geven Wong en cameraman Christopher Doyle en kostuumontwerper William Chang Suk Ping een vrijbrief om hun verbeelding de vrije loop te laten en de weelderige beelden en de intense emoties naar grote hoogtes te stuwen.