303 (Deutsches Kino)

donderdag 25 juni en maandag 29 juni 2020

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

De studenten Jule en Jan reizen per vintage Mercedes camper van Berlijn naar Portugal en weten elkaar te boeien met filosofische discussies over zelfmoord, kapitalisme, monogamie en nog meer terwijl ze proberen niet op elkaar verliefd te worden. Van de maker van The Edukators.Koop nu een kaartje

Jan wil kennismaken met zijn biologische vader in Spanje; Jule wil naar haar vriend in Portugal om hem te vertellen dat ze van hem zwanger is. Beiden zijn idealistische studenten. Ze komen elkaar tegen bij een tankstation, waar Jan van Jule in haar oude Mercedes 303-camper een lift naar Keulen krijgt. Jan is ervan overtuigd dat de mens van nature egoïstisch is, Jule ziet de mens eerder als empathisch en coöperatief. Al snel gaat het gesprek over zelfmoord, en wordt Jan om zijn uitgesproken mening hierover de camper uit gegooid. Maar niet voor lang.

303, de nieuwe film van Hans Weingartner (Die fetten Jahre sind vorbei/The Edukators, 2004) biedt zon, zee, natuur, eten en drinken, een fijne soundtrack en nog meer ingrediënten van een echte zomerse roadmovie. De twee jeugdige hoofdpersonen dragen de film. Dwars door een Europa zonder grenzen, van Berlijn tot Portugal, weten Jan en Jule elkaar te boeien met filosofische discussies, met vragen als ‘Maakt het kapitalisme de mens tot een neanderthaler?’, ‘Stort monogamie ons in het ongeluk?’ en ‘Kunnen we uitzoeken op wie we verliefd worden?’ De natuurlijk klinkende gesprekken worden naarmate de reis vordert steeds persoonlijker. En het wordt voor Jan en Jule steeds moeilijker om niet verliefd op elkaar te worden.