Death in Venice (klassieker)

maandag 9 mei 2022

Een van de grote klassiekers uit de filmgeschiedenis van Luchino Visconti met muziek van Mahler. We draaien Death in Venice naar aanleiding van de documentaire The Most Beautiful Boy in the World, over de tot homo-erotisch icoon verheven acteur uit deze klassieker.Koop nu een kaartje

De vijftigjarige componist Aschenbach verblijft in het majestueuze Grand Hotel des Bains, om op adem te komen na de mislukte première van zijn laatste stuk. Hij dwaalt door de verlaten straten en steegjes van het door cholera getroffen Venetië en rust uit op de strandstoelen van het Lido. Hij is op zoek naar nieuwe inspiratie en levenskracht in een omgeving waar de dood rondwaart.

Als hij in het hotel een jongen ziet van een engelachtige, klassieke schoonheid, wordt Aschenbach tot in het diepst van zijn ziel getroffen. Deze Tadzio blijkt de volstrekt natuurlijke belichaming van de zinnelijke schoonheid die Aschenbach in zijn composities heeft nagestreefd.

Voor de rol van Tadzio koos regisseur Visconti Björn Andrésen, een vijftienjarige Zweedse puber. Visconti riep Andrésen uit tot ‘de mooiste jongen ter wereld’ en maakte een homo-erotisch icoon van hem. Andrésens leven, zo laat de documentaire The Most Beautiful Boy in the World zien, zou daarna nooit meer op de rails komen.

Dirk Bogarde beschouwde zijn vertolking van Aschenbach – gemodelleerd naar Gustav Mahler – als het hoogtepunt van zijn carrière. Death in Venice (Morte a Venezia), een adaptatie van Thomas Manns novelle Der Tod in Venedig, geldt als een van de grote klassiekers uit de filmgeschiedenis, niet in het laatst vanwege het camerawerk van Pasqualino De Santis en het dramatische gebruik van Mahlers muziek.