The Most Beautiful Boy in the World

vanaf donderdag 21 april 2022

Documentaire over de Zweedse Björn Andrésen, die als vijftienjarige de rol van Tadzio kreeg in de Italiaanse film Morte a Venezia en zo ongewild een internationaal idool werd, wat zijn leven niet gemakkelijker maakte.

Alle Leeftijden Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In 1970 koos de Italiaanse regisseur Luchino Visconti voor de belangrijke rol van Tadzio in zijn film Morte a Venezia de jonge Björn Andrésen, wiens Zweedse oma graag wilde dat hij een filmster werd. Het veranderde zijn leven compleet. ‘Ga’, ‘stop’, ‘draai’ en ‘lach’ waren de enige aanwijzingen die Visconti hem gaf. Meer hoefde hij niet te doen als object van fascinatie van de hoofdpersoon van de film, componist Von Aschenbach. Hij was immers, zoals Visconti hem bij de première noemde, ‘the most beautiful boy in the world’.

In de gelijknamige documentaire maken we kennis met een 66-jarige man die zijn vader nooit heeft gekend, en die zijn moeder verloor toen hij een kind was. Zonder ouders op wie hij kon terugvallen, werd hij na zijn rol in Morte a Venezia een speelbal van vreemden die zich aan hem verlustigden en aan hem verdienden. De verlegen jongen die we in de filmbeelden van de auditie zien, is vijftig jaar later een man met lang grijs haar die zijn best moet doen niet uit zijn huurwoning gezet te worden. De puzzelstukjes van zijn leven worden onder meer gelegd door interviews met naasten, familiefilmpjes uit zijn kindertijd, fragmenten van tv-shows en Morte a Venezia en opnamen op de set van Midsommar (2019).