A Hero

vanaf donderdag 14 april 2022

Een intrigerend en spannend drama van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi (A Separation) over een gevangene die zich tijdens een kort proefverlof probeert vrij te kopen bij zijn schuldeiser. Winnaar van de Grote Prijs van de Jury op het filmfestival van Cannes.

 

Geweld


Koop nu een kaartje

De vriendelijke zachtaardige Rahim zit gevangen voor een schuld die hij niet kan terugbetalen. Tijdens een tweedaags verlof wil hij zijn schuldeiser overtuigen zijn klacht in te trekken. Zijn plan loopt niet zoals gepland, maar het toeval helpt hem een handje. Zijn actie levert hem onverwacht grote bekendheid op, waardoor hij uitgroeit tot lokale held. Maar gaandeweg stapelen de misverstanden zich op en rijzen er ook twijfels over de zaak.

De Iraanse regisseur Farhadi weet als geen ander morele en maatschappelijke vragen in een spannend verhaal te verwerken. In A Hero neemt hij een eenvoudig gegeven om te laten zien dat niets zo simpel is als het lijkt. Fijntjes analyseert hij een samenleving waarin de schijn ophouden een nationale sport is geworden.

De prijzenkast van Farhadi – waarin al twee Oscars stonden – werd opnieuw aangevuld: A Hero won vorig jaar tijdens het filmfestival in Cannes de Grote Prijs van de Jury (na de Gouden Palm de tweede prijs van het festival).