A King in New York (Charlie Chaplin Collection)

vrijdag 12 en maandag 15 augustus 2022

In zijn laatste film speelt Charlie Chaplin een naar New York gevluchte monarch, die per ongeluk een televisiepersoonlijkheid wordt en onterecht wordt beschuldigd van communistische ideeën. Lumen draait tien van Chaplins films ter ere van de honderdste verjaardag van zijn The Kid. 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

n A King in New York, zijn laatste film, speelt Charlie Chaplin een recentelijk afgezette Europese monarch die zijn heil zoekt in New York. Uit geldnood gaat hij in tv-spotjes spelen en wordt hij per ongeluk een televisiepersoonlijkheid. Als hij toevallig een kind met communistische ouders ontmoet, wordt hij er zelf van verdacht een communist te zijn. 

Met deze scherpe satire op alles van communisme tot aan consumentisme was Charlie Chaplin de eerste filmmaker die de paranoia en politieke intolerantie ten aanzien van het communisme behandelde. Het was bovendien een persoonlijk thema, omdat ook Chaplin niet ontkwam aan de anticommunistische heksenjacht van senator McCarthy, waardoor hij in 1952 de Verenigde Staten verliet om zich voorgoed in Europa te vestigen