A Perfectly Normal Family

vanaf donderdag 9 juli 2020

Een voetbalgekke vader besluit om als vrouw verder te leven, en zijn vrouw en twee dochters moeten leren omgaan met de nieuwe realiteit. Oprecht ontroerend Deens familiedrama over een familie in verandering.

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Een heel gewoon gezinnetje in een klein Deens stadje krijgt het zwaar te verduren als vader Thomas volkomen onverwachts aan zijn vrouw Helle en dochters Caro en Emma bekent dat hij een vrouw wil worden: hij is inmiddels met hormoontherapie gestart en zal later in Thailand een operatie ondergaan. Dat nieuws komt hard aan, vooral bij Emma, de jongste dochter.

Door haar ogen zien we hoe het gezin omgaat met beladen therapiesessies, verontrustende vakanties en daden van tienerrebellie. Emma is ook nog eens aanvaller in het lokale meisjesvoetbalteam, waarbij Thomas altijd als overenthousiaste voetbalvader langs de lijn stond. In vrouwenkleren moet hij die rol een heel andere invulling geven, zo wordt pijnlijk duidelijk. Allemaal moeten ze hard werken om te wennen aan een nieuwe vorm van samenleven, als dat al mogelijk is.

A Perfectly Normal Family is het speelfilmdebuut van de in Amsterdam geboren Malou Reymann. Ze baseerde haar film op haar eigen ervaringen met haar vader, die in transitie ging toen ze elf jaar oud was. ‘In de jaren negentig heerste er nog veel naïviteit over het onderwerp. Mensen wisten niet precies wat het nou eigenlijk inhield, transgender zijn. Om eerlijk weer te geven hoe we daar toen, als gezin, tegenover stonden, vond ik het belangrijk dat de film zich afspeelde in die tijdsperiode.’

Deze oprecht ontroerende film ging op het afgelopen IFFR in wereldpremière en won daar verrassend de Big Screen Award, de prijs van de publieksjury.