A Woman of Paris (Charlie Chaplin Collection)

maandag 15 november 2021

Romantisch drama van Charlie Chaplin over meisje dat moet kiezen tussen haar oude geliefde en haar rijke Parijse minnaar. Zwijgende film met veel aandacht voor de authentieke setting en de ontwikkeling van de personages, zonder Chaplin in een hoofdrol.

Angst


Koop nu een kaartje

Romantisch drama over de jonge Marie die met haar geliefde Jean van huis wil weglopen. Hun plan mislukt en Marie gaat in haar eentje naar Parijs, waar ze de maîtresse wordt van de rijke Pierre. Een jaar later ontmoet ze Jean weer en neemt het noodlot zijn wending. De ondertitel luidt niet voor niets A Drama of Fate.

Met A Woman of Paris regisseerde Charlie Chaplin voor het eerst een film waarin hij zelf niet meespeelde. Zijn personage The Tramp was een groot succes, maar na zijn eerste lange film The Kid wilde hij tonen dat hij ook een serieus drama kon maken. De hoofdrol was voor Edna Purviance, zijn oude vriendin en actrice in bijna alle korte films die hij had gemaakt sinds hun ontmoeting in 1915. Chaplin wilde een authentieke film maken met aandacht voor de psychologische achtergrond van de personages. Scènes in een restaurant werden gefilmd in een echt restaurant, met echte obers en echte champagne.

Het publiek bleef weg toen duidelijk werd dat A Woman of Paris niet over hun geliefde zwerver ging. Edna Purviance’ filmcarrière eindigde al snel. Voor Adolphe Menjou, haar charismatische, sarcastische minnaar in de film, betekende A Woman of Paris juist zijn doorbraak. Hij zou nog tientallen (hoofd)rollen spelen tot het eind van de jaren vijftig. En Chaplin? Die vertolkte in zijn volgende film The Gold Rush de rol van eenzame goudzoeker en was in de daaropvolgende film The Circus weer The Tramp.