Above Water

Dinsdag 13 september 2022

In de Azawak regio van Niger ligt het dorp Tatiste. Vanwege de klimaatverandering lopen de bewoners aan tegen ernstige watertekorten – terwijl er ondergronds wel genoeg water aanwezig moet zijn. Daarom proberen de dorpelingen voor elkaar te krijgen dat er een waterput geboord wordt.
Deze documentaire laat zien hoe het dorp Tatiste in Niger langzaam onbewoonbaar wordt als gevolg van droogte.

Deze documentaire maakt deel uit van het Water Event, met Linda Lilienfeld als gastspreker en moderator bij de paneldiscussie na afloop.

 Koop nu een kaartje

Deze documentaire laat haarfijn zien hoe klimaatverandering ervoor zorgt dat bepaalde regio’s onbewoonbaar lijken. De bewoners van het gebied geven niet voor niets aan dat zij enorm hard geraakt worden en dat het niet meer is zoals het vroeger was. Ook de docent van het schoolklasje legt de vinger op de zere plek. De rijken en het westen spelen de grootste rol in de klimaatveranderingen en een dorp als Tatiste zit als eerste met de daaruit voortvloeiende problemen opgescheept.

Niet alleen biedt de documentaire de bewoners van Tatiste een podium en wordt duidelijk dat ze niet meer zwijgzaam zullen toekijken, ook cinematografisch is Above Water de moeite waard. De heldere kleuren en prachtige landschapsshots maken dit portret kleurrijk en tonen ook het mooie. Het geheel laat zien dat deze bewoners en deze omgeving niet simpelweg gered hoeven te worden. De rijken zouden verantwoordelijkheid moeten nemen, maar tot dan strijden deze mensen zelf tegen de problemen die anderen veroorzaakt hebben.

De situatie in de Sahel is niet uniek: in 2020 hadden ongeveer 2 miljard mensen – een kwart van de wereldbevolking – geen toegang tot veilig beheerd drinkwater, wat betekent dat hun mensenrechten niet worden nageleefd.

About the film

From one end of the globe to the other, water is becoming increasingly scarce. For a billion people, access to safe drinking water is almost nonexistent—a crisis with huge consequences. As a result, millions of families spend their lives trying to get access to this necessity.

Houlaye, 12 years old, lives in a village in Tatiste, Niger, and walks several kilometers every day to fetch water. It is abundant during the rainy season, but in short supply during the dry season. However, a source exists just 200 meters below the ground. When Houlaye’s aunt Suri convinces an NGO to build a well in the village, it brings the promise of renewal for those men and women who, unknowingly, had been walking on water all their lives.