Aftersun (De goeie films van 2023!)

zondag 14 januari 2024

In het veelbekroonde Aftersun denkt Sophie terug aan de gedeelde vreugde en persoonlijke melancholie van een vakantie in Turkije die ze twintig jaar eerder met haar vader nam. Met ijzersterk spel van Paul Mescal, genomineerd voor de Oscar Beste Acteur, die we kennen van de tv-serie Normal People (naar de bestseller van Sally Rooney) en The Lost Daughter en nieuw talent Frankie Corio.

★★★★★ ‘Magnifiek’ TROUW

★★★★★ ‘Magistraal’ de Volkskrant

★★★★★ ‘In alle opzichten een meesterlijke film. De acteurs zijn fenomenaal.’ NRC

★★★★★ ‘Sensationeel’ VPRO Cinema

★★★★★ ‘verpletterend’ Algemeen Dagblad

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

De jonge tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

Aftersun werd eerder geselecteerd voor het filmfestival van Cannes, waar de film meteen meerdere prijzen won. Aftersun beleefde haar Nederlandse première op het IFFR (International Film Festival Rotterdam). Acteur Paul Mescal is genomineerd voor de Oscar Beste Acteur.