All That Breathes

vanaf dinsdag 22 november 2022

Beeldschone, magische documentaire over twee broers die zich in New Delhi over gewonde roofvogels ontfermen. Met veel wijsheid en humor tonen de broers hoe al het leven met elkaar verweven is. De film is bekroond op diverse festivals, waaronder Cannes en Sundance.

★★★★ ‘hartverwarmend’ NRC

★★★★ TROUW

★★★★ ‘een buitengewoon fraaie documentaire’ de Volkskrant

 

Angst


Koop nu een kaartje

New Delhi is een van de dichtstbevolkte steden van de wereld. En misschien ook wel een van de meest vervuilde. In deze stad begonnen Saud en Nadeem twintig jaar geleden – toen bleek dat het dierenziekenhuis alleen vegetarische vogels toeliet – gewonde roofvogels te verzorgen. Ze delen inmiddels hun huis niet alleen met hun familie, maar ook met tientallen roofvogels en uilen. De meeste daarvan zijn zwarte wouwen, vogels waarvan Indiase moslims geloven dat ze je moeilijkheden weg eten.

Dieren, insecten en mensen lijken ieder volkomen vanzelfsprekend op hun plek in New Delhi. In onwaarschijnlijk mooi gefotografeerde scenes duiken op de meest onverwachte plekken dieren op. Het is een bijna magische ervaring hoe de camera steeds weer laat zien hoe al deze dieren dezelfde ruimte delen als de mens. Ondertussen passen de vogels zich aan de stad aan. Ze gaan hoger zingen om boven het stadslawaai uit te komen, maar ontdekken bijvoorbeeld ook hoe ze sigarettenpeuken kunnen gebruiken als afweermiddel tegen parasieten. Terwijl de dieren en de mensen zichtbaar worstelen met de gevolgen van de vervuiling, eindig je toch met een positief gemoed over al dat leven dat tegen de klippen op doorgaat.

De film won dit jaar de hoofdprijs voor Beste documentaire op twee belangrijke festivals: Sundance en Cannes. Een unicum in de filmgeschiedenis.