Allen Tegen Allen (Movies that Matter)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 8 oktober 2020

Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Zo toont de film hoe in Nederland een vruchtbare bodem werd gevormd voor de Duitse bezetting in de jaren ’40.

gast: Deyar Jaff, verbonden als lokaal politicus aan de Delftse gemeenteraad. 

 Koop nu een kaartje

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen Tegen Allen onderzoekt deze vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Het Nederlandse Fascisme kent een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige, scheuringen en fusies; talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen.

De film volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera over Nederland. We zien curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse Seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En we treffen mensen die zich op verschillende manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp. Allen Tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Jarenlange research leverde veel nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

gast: Deyar Jaff, verbonden als lokaal politicus aan de Delftse gemeenteraad.