Ammonite

vanaf zaterdag 5 juni 2021

Ammonite is een historisch liefdesdrama van Francis Lee (God’s Own Country) over de relatie tussen paleontologe Mary Anning en Charlotte, een jonge vrouw uit de hogere klasse. Na een aarzelende start ontwikkelt zich een intieme en hechte band, hoogst ongebruikelijk in het Victoriaanse Engeland van de negentiende eeuw. Met Kate Winslet en Saoirse Ronan in de hoofdrollen.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Seks Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Permanent hangt er een grijze sluier over Lyme Regis, een kleine badplaats met kalkstenen kliffen aan de Jurassic Coast in Dorset, Zuid-Engeland. Het is de geboorteplaats van Mary Anning, fossielenverzamelaarster en autodidact paleontologe. Op haar elfde ontdekte ze het fossiel van een ichtyosaurus.

De tweede film van Francis Lee Lee ( God’s Own Country ) is losjes gebaseerd op het leven van Anning. Het verhaal begint als een van de kopers van haar fossielen langskomt met zijn vrouw Charlotte, naar zijn zeggen ‘licht melancholisch na een stressvolle gebeurtenis in haar leven’, met de vraag of ze een tijd bij haar mag wonen. Na een aarzelende start ontwikkelt zich een intieme en hechte band. Onacceptabel in het Victoriaanse Engeland in de negentiende eeuw. Hun liefde lijkt een vlucht uit een door mannen gedomineerde wereld.

Ammonite  is meer dan een liefdesverhaal of het verhaal van een emancipatiestrijd. Net als bij een echte ammoniet, een spiraalvormig fossiel met vele kamers, verkennen we een deel van Annings leven. De film maakt nieuwsgierig naar deze bijzondere vrouw, die gelukkig nog tijdens haar leven erkenning kreeg voor haar baanbrekend werk in de paleontologie.