Armageddon Time (laatste week)

Vanaf donderdag 8 december 2022

Armageddon Time – met fijne rollen van Anthony Hopkins en Anne Hathawway – is een zeer persoonlijk coming-of-age-verhaal van James Gray over een twaalfjarige Joodse jongen die zich bewust wordt van de ongelijke behandeling die zijn zwarte beste vriend ten deel valt.

★★★★ ‘Gevoelige cinema: alleen al de acteurs in Armageddon Time pakken je volledig in’ ‘Vooral Anthony Hopkins als de warmbloedige opa die Paul leert een ‘mensch’ te zijn. Blijf daar maar eens emotieloos bij.’ Algemeen Dagblad
★★★★ ‘Rustig en zonder poeha vertelt ‘Armageddon Time’ een verhaal over klassenverschillen en racisme’ de Volkskrant
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Queens, New York, jaren ’80, net voor de verkiezing van Ronald Reagan. Paul zit in de laatste klas van de lagere school als hij bevriend raakt met Johnny, een jongen van Afro-Amerikaanse komaf. Ze halen samen veel kattenkwaad uit, maar Paul, de jongste telg van een Joodse familie, wordt altijd veel minder hard gestraft. Hoewel Pauls familie zichzelf als tolerant en progressief ziet, zijn ze bang dat Pauls vriendschap met Johnny een slechte invloed op hem kan hebben. Ze sturen hem naar een elitaire, blanke privéschool om er zo voor te zorgen dat hij niet met ‘verkeerde mensen’ omgaat. Gelukkig heeft Paul een goede band met zijn opa – een heerlijke rol van Anthony Hopkins – die als enige van zijn familie met hem meevoelt en hem vertelt dat het belangrijk is om op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. Ondertussen koestert Paul zijn vriendschap met Johnny, maar worstelt hij ook met acceptatie door zijn nieuwe klasgenoten.

De Amerikaanse regisseur James Gray heeft met Armageddon Time een sterk autobiografische coming-of-age film gemaakt rondom belangrijke thema’s als sociale ongelijkheid, interraciale vriendschappen en sluimerend antisemitisme. Maar de film toont ook de kracht van familiebanden bij het najagen van de Amerikaanse Droom. Met Anthony Hopkins als Aaron, de grootvader van Paul, en Anne Hathaway als zijn moeder. Op het filmfestival van Cannes werd de film enthousiast ontvangen met een zeven minuten durende ovatie.