Gauguin in Tahiti: Paradise Lost (Arts in Cinema)

Zondag 16 februari 2020

Documentaire over de succesvolste periode in Paul Gauguins schildersbestaan. Hij gaf alles op voor een verblijf in Tahiti. Deze film voert ons naar de bron van zijn inspiratie en langs grote Amerikaanse musea waar zijn werk te zien is. 

De ochtendvoorstelling is alleen te bezoeken in combinatie met een heerlijk ontbijt. Er zijn daarvoor slechts 30 kaarten à € 15,50 beschikbaar en er kan niet gereserveerd worden (kaarten te koop via de website en in voorverkoop aan de kassa). Vanaf 09:30 uur staat het ontbijt klaar en de film begint om 10:30 uur. De ontbijtvoorstelling is uitverkocht.Koop nu een kaartje

Paul Gauguin woonde in zijn kinderjaren enkele jaren in Peru, en misschien bleven andere culturen hem daarom altijd trekken. In Parijs had hij een uitstekende baan als beurshandelaar en schilderde hij in zijn vrije tijd. Hij kwam in contact met de kring van impressionisten en kreeg wat succes met zijn werk. In 1981 gaf hij zijn goedbetaalde baan op, verliet zijn vrouw en vijf kinderen en reisde naar Tahiti. Hij wilde aan de Europese beschaving ontsnappen, waar hij alles ‘kunstmatig en conventioneel’ vond, en vestigde zich later in een inheems dorp. In de tropen ontwikkelde hij zijn eigen stijl, vol exotisme, eenvoud en kleur. Hier maakte hij zijn grootste werken, al werden die pas na zijn dood succesvol. Hoewel hij zich er eenzaam voelde en allerlei ziektes opliep, zou hij er tot zijn dood blijven wonen. 

Deze documentaire voert ons naar de bron van zijn inspiratie in Tahiti en de Marquesaseilanden, en naar grote Amerikaanse musea waar zijn werk nu te zien is: het Metropolitan Museum of Art in New York, het Art Institute of Chicago, de National Gallery of Art in Washington en het Museum of Fine Arts in Boston.