Van Gogh and Japan - The untold story of Van Gogh’s art (Arts in Cinema) Ontbijtvoorstelling uitverkocht

Zondag 12 januari 2020

Deze documentaire, gebaseerd op de tentoonstelling Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in 2018, zoomt in op de fascinatie die Van Gogh had voor Japanse kunst, en maakt duidelijk hoe die hem heeft beïnvloed in de ontwikkeling van zijn bijzondere schilderstijl.

De ochtendvoorstelling is alleen te bezoeken in combinatie met een heerlijk ontbijt. Er zijn daarvoor slechts 30 kaarten à € 15,50 beschikbaar en er kan niet gereserveerd worden (kaarten te koop via de website en in voorverkoop aan de kassa). Vanaf 09:30 uur staat het ontbijt klaar en de film begint om 10:30 uur. De ontbijtvoorstelling is helaas uitverkocht.Koop nu een kaartje

‘Ik benijd de Japanners, schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo. In de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd (Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in 2018), is te zien waarom.  

Van Gogh maakte kennis met Japanse kunst toen hij in Parijs woonde. Daar was het japonisme destijds een cultureel fenomeen, dat kunstenaars als Monet en Degas beïnvloedde. Ook Van Gogh raakte geïnteresseerd, en zelfs geobsedeerd volgens een commentator in deze film. Hij bezocht galerijen met Japanse kunst en later ging hij prenten verzamelen. Hij bestudeerde de prenten tot in detail en besprak ze met andere kunstenaars. De exotische voorstellingen, zorgvuldige composities en felle kleurvlakken fascineerden hem. Ook begon hij prenten na te schilderen. Zo gaf de Japanse kunst het werk van Van Gogh een nieuwe richting. 

Hoewel er op het eerste oog niet veel gelijkenis is tussen de met dikke kleurige verf geschilderde doeken van Van Gogh en de verfijnde en fijngevoelige Japanse prenten, zien we hoe belangrijk deze ‘Japanse blik’, de Japanse manier van kijken, in zijn werk is geweest. Het is interessant om te zien hoe hij deze invloed verwerkte in zijn persoonlijke stijl en hoe dit hem heeft gemaakt tot de kunstenaar van wereldformaat die hij is. De film reist niet alleen naar Frankrijk en Nederland, maar ook naar Japan, om het opmerkelijke erfgoed te ontdekken waardoor Van Gogh zo is beïnvloed.