Atlas (Deutsches Kino)

Woensdag 11 december 2019

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Atlas is een knap speelfilmdebuut, met televisie- en bijrolacteur Rainer Bock in een intense en gedenkwaardige hoofdrol. De titel verwijst naar de mythologische figuur die het hemelgewelf op zijn schouders droeg.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar


Koop nu een kaartje

Walter is een gesloten oudere man die als verhuizer werkt voor een bedrijf dat huisuitzettingen verricht. Zijn baas, feitelijk een bendeleider, ontruimt oude Frankfurtse gebouwen, die vervolgens worden verbouwd en voor veel geld doorverkocht. Met lede ogen ziet hij aan hoe zijn werkgever steeds loucher wordt en extra pressiemiddelen niet schuwt, maar omdat werk het belangrijkst in zijn leven is en hij verder weinig kansen heeft, accepteert Walter dat. Tot hij op een dag de woning van de opstandige laatste bewoner van een oud pand moet ontruimen. In deze jongeman herkent hij zijn zoon Jan, die hij voor het laatst als vierjarig jongetje heeft gezien. Walter wil zijn zoon graag helpen, maar moet daarvoor wel de machtige bende van zijn baas trotseren.

Atlas is een knap speelfilmdebuut, met televisie- en bijrolacteur Rainer Bock in een intense en gedenkwaardige hoofdrol. De titel verwijst naar de mythologische figuur die het hemelgewelf op zijn schouders droeg. Walter draagt niet alleen zware meubels maar ook een stevige emotionele last op zijn schouders. Het sfeervolle en spannende misdaadverhaal is de duistere achtergrond van een mooi vader-zoondrama, dat behoedzaam wordt uitgewerkt. De film vraagt aandacht voor de actuele woonsituatie in veel grote steden, waar oude bewoners worden verdreven door nieuw geld.