Muziek & Film: Away

vrijdag 11 november 2022

Deze zwijgende animatiefilm over een jongen die met een parachute op een eiland landt en dan de weg terug naar de beschaving moet zien te vinden geholpen door een kleine gele vogel, is vreemd en wonderbaarlijk mooi. De Belgische rockband We Stood like Kings speelt live de door hen gecomponeerde soundtrack voor de film.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Een jongen bungelt aan zijn parachute aan een boom in het verder dorre landschap van een eiland aan het einde van de wereld. We weten niet hoe deze jongen daar is gekomen of waar hij heen gaat, maar de gigantische zwarte kolos die naar hem toe sjokt, voorspelt niet veel goeds. Even later reikt het schimmige wezen naar de jongen en slikt hem in zijn geheel in, maar slechts voor een moment. Dan begint een surrealistische, slow-motion achtervolging die de rest van de film in beslag neemt – een woordeloze zoektocht waarin zowel het publiek als onze held zich eerst moeten oriënteren en dan hun weg terugvinden naar de bewoonde wereld. De jongen ontmoet een kwetsbare gele vogel die hij soms moet beschermen, terwijl op andere momenten hij degene lijkt te zijn die door de vogel wordt beschermd.

Away is een Letse lange animatiefilm, volledig geschreven, geproduceerd en geregisseerd door één persoon. Gints Zilbalodis werkte drie en een half jaar aan de film, schreef het verhaal en creëerde in zijn thuisstudio de prachtig geanimeerde landschappen en personages. Variety schreef over de film ‘Er zijn shots in Away die zo dramatisch door de ruimte vliegen dat ze herinneren aan de geweldige opening van Disney’s originele The Lion King, en de motorrit over Mirror Lake is zo mooi als alles wat te zien is de remake van dezelfde film. In live-actie kunnen zelfs drones niet hetzelfde effect bereiken als de zwaartekracht tartende virtuele camera van Away.’

De soundtrack bij de film wordt live uitgevoerd door de Belgische instrumentale rockband We Stood Like Kings die elementen van post-rock, neoklassieke rock, progressieve rock combineert met een prominent gebruik van de piano. In Lumen waren ze eerder te gast met succesvolle live-uitvoeringen van hun filmmuziek bij Berlin: Die Sinfonie der Grossstadt, A Sixth Part of the World en Koyaanisqatsi.