Bacurau

vanaf donderdag 2 juli 2020

Braziliaans drama dat oogt als een bijzondere mix van western, actie en lowbudget-sciencefiction. De kleurrijke gemeenschap van Bacurau trekt alles uit de kast als hun dorp wordt bedreigd door onbekende machten. Won de juryprijs in Cannes.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Na de dood van haar oma Carmelita keert Teresa voor de begrafenis terug naar haar geboortedorp Bacurau in het afgelegen droge noordoosten van Brazilië. De lokale bewoners vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap. Als ze erachter komen dat hun woonplaats is verdwenen van alle digitale plattegronden en ook de telefoonverbindingen niet meer werken, ontstaat er grote onrust. Het blijkt de voorbode van bevreemdende gebeurtenissen die bedoeld zijn om onder de radar te blijven. De dorpelingen trekken alles uit de kast om hun plek te verdedigen.

Bacurau is een bijzondere mix van western, actie en lowbudgetsciencefiction die zich afspeelt in de nabije toekomst. Tegelijkertijd kan de film van Kleber Mendonça Filho en Juliano Dornelles (Neighbouring Sounds en Aquarius) gezien worden als een geëngageerd drama.

Met zijn eerdere films haalde Mendonça zich al de toorn van conservatief Brazilië op de hals en dat is met Bacurau niet anders. Hoewel ze er bijna tien jaar geleden aan begonnen, ligt de film genadeloos dicht op de hedendaagse realiteit.

Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Bárbara Colen (Aquarius), Thomas Aquino en Silvero Pereira. Vermeldenswaardige rollen zijn er ook voor de Duitse cultster Udo Kier, die in zijn carrière met vele gerenommeerde regisseurs werkte maar ook in tv-series en Hollywoodblockbusters te zien was, en de Braziliaanse ster Sonia Braga (Kiss of the Spider Woman) als de uitgesproken en alcoholistische dorpsdokter.

De titel verwijst uiteraard naar de naam van het dorp, maar er is meer over te zeggen. Hij is letterlijk te vertalen als ‘nachtuil’, maar verwijst in Brazilië ook naar de laatste nachtbus – het einde van het feest.

Het IFFR had begin dit jaar de Nederlandse première. De wereldpremière was in 2019 op het Filmfestival van Cannes, waar de film de juryprijs in de wacht sleepte.