Ballad of a White Cow

vanaf donderdag 4 november 2021

Mina’s leven staat op zijn kop als blijkt dat haar man een jaar eerder ten onrechte is geëxecuteerd. Dit meeslepende drama laat niet alleen zien hoe het Iraanse rechtssysteem functioneert, maar ook welke positie een vrouw daarin heeft.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst


Koop nu een kaartje

Bij de rechtbank hoort Mina dat haar man Babak een jaar eerder ten onrechte is geëxecuteerd. De rechter verklaart dat het dan toch de wil van Allah geweest moet zijn, anders was het niet gebeurd. De autoriteiten verontschuldigen zich en willen Mina financiële compensatie bieden voor het leed dat zij veroorzaakt hebben. Ze krijgt voor het verlies van haar man een schadevergoeding. Het is niet genoeg voor haar; ze eist dat de naam van haar man door de rechtbank publiekelijk wordt gezuiverd. In het belang van haar 7-jarige dove dochter en haarzelf start Mina een stil protest tegen het systeem. Ondanks haar onvermoeibare inzet voor gerechtigheid verzandt Mina in de taaie bureaucratie van de Iraanse overheid.

Net wanneer ze bijna door haar geld heen is, staat de mysterieuze Reza voor haar deur, die beweert een oude vriend van haar man Babak te zijn. Reza had nog een schuld uitstaan bij hem en komt deze nu betalen. Hoewel Mina in het begin wat terughoudend is, laat ze hem steeds meer in haar leven toe – niet wetende wat het verband is dat ze bij elkaar bracht. En is Reza wel de man die hij zegt te zijn?

De titel van de film Ballad of a White Cow verwijst naar een hoofdstuk uit de Koran over zelfopoffering. Het is de derde film van het Iraanse regisseursduo Maryam Moghadam en Behtash Sanaeeha. Zij laten in hun nieuwste film zien zij hoe het Iraanse rechtssysteem functioneert en welke positie een vrouw daarin heeft. Het is ook een universeel drama over ethische dilemma’s als schuld, boete, verlossing en vergeving.