Beats

Opzwepend drama over de boezemvriendschap tussen twee Schotse jongeren die zich in de jaren negentig laten meevoeren door de anarchie en de roes van illegale raves.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Spanner en Johnno zijn hun leven lang al beste vrienden. De een woont bij zijn criminele broer, de ander staat op het punt te verhuizen met de rest van het gezin, waaronder zijn stiefvader, een politieagent. In hun laatste nacht samen stelen ze geld van Spanners broer en gaan op pad, op zoek naar een illegale rave. Het wordt een waanzinnig euforische trip om nooit meer te vergeten.

Halverwege de jaren negentig werd het Verenigd Koninkrijk overspoeld door raves: illegale feesten met stevige beats en drugs. In 1994 kwam de overheid daarom met de Criminal Justice Bill, waarin het ‘samenscholen rond repetitieve beats’ strafbaar werd gesteld. Het leidde tot protesten en nog meer raves.

Tegen deze achtergrond speelt de film. Het is een universeel verhaal over vriendschap, verzet en de kracht van samen sterk staan, op de ritmes van een opzwepende soundtrack.

Regisseur en  coscenarist Brian Welsh haalde voor  Beats  inspiratie uit zijn eigen jeugd en blikt terug op een tijd waarin dansmuziek nog een rebelse tegencultuur was.