Benedetta

vanaf donderdag 14 oktober 2021

Een gelaagde vertelling met gedurfde beelden van Paul Verhoeven (Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Zwartboek, Basic Instinct, Elle) over het leven van een Italiaanse non in de zeventiende eeuw.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Benedetta (Virginie Efira) heeft als non in het klooster veel aanzien verworven, niet alleen door haar religieuze toewijding aan God, haar visioenen maar ook door haar vele talenten. Ze heeft visie, zowel religieus, politiek als sociaal. En ze is bedreven in het manipuleren van mensen met de bedoeling macht te krijgen – en te behouden. Als de jonge Bartolomea haar intrede doet in het klooster ontwaakt ook Benedetta’s seksualiteit. Dat kan niet anders dan tot grote problemen leiden.

 

De kracht van Verhoevens films is het spelen met de waarheid. Je weet nooit of iemand oprecht is of niet. Benedetta gelooft heilig in de dingen die ze doet, in haar eigen leugens. Verder past de vermenging van seks en religie Verhoeven als een handschoen. Eindelijk kan hij zijn jarenlange obsessie met het christendom in een film verwerken.

 

Voor Benedetta is Verhoeven geïnspireerd geraakt door het boek ‘Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy’ van historicus Judith Brown, een non-fictieboek dat onder meer de notulen bevat van de rechtszaak waar in geuren en kleuren pikante details onthuld worden.

De première van zijn visueel spektakel op het filmfestival van Cannes zorgde voor de nodige ophef, maar ook voor een minutenlange ovatie.