Berg (met Q&A)

donderdag 3 maart 2022

Documentaire over de berg in al zijn gedaanten, die wandelaars en klimmers zal herinneren aan hun eigen tochten. Prachtige, heldere zwart-witbeelden tonen de majestueuze Triglav in volle glorie. Met als gasten regisseur Joke Olthaar en cameraman André Schreuders.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

De berg in de documentaire Berg staat symbool voor een berg in al zijn gedaanten, voor alle bergen die wandelaars en klimmers zich herinneren van hun eigen tochten. Zonovergoten, in de mist, met zichtbare of onzichtbare toppen, kale rotsen en begroeide hellingen: in de film is de berg steeds vastgelegd in prachtige, heldere zwart-witbeelden. Hoewel er af en toe personen in beeld komen, vervullen ze bijrollen, want de hoofdrol in dit filmessay over beklimmen en bekijken is voor de berg.

De berg die in deze film wordt geportretteerd heet Triglav (‘driekoppige’), de hoogste berg van Slovenië. Zeven keer in drie jaar tijd gingen regisseur Joke Olthaar en cameraman André Schreuders ernaartoe om hem vast te leggen.

Wandelaars vertellen over hun fascinatie voor de berg en figureren tegen de achtergrond van de rotsen of klimmend op een bergkam in de verte. Het zijn voorbijgangers die zich laven aan de rust, de natuur, het ritme van hun bewegingen. Dat de berg ook een gevaarlijke plek kan zijn, zien we op oude amateurbeelden van bergingsacties. De tientallen jaren oude beelden in kleur zijn onscherp, in tegenstelling tot de zwart-witbeelden van Schreuders, die de majestueuze berg in zijn volle glorie weergeven.

Joke Olthaar en André Schreuders zijn op 3 maart te gast in Lumen voor een Q&A na afloop van de vertoning van Berg.