Bergman Island (laatste week)

vanaf donderdag 9 juni 2022

Een Amerikaans filmmakersechtpaar gaat op het Zweedse eiland Fårö – thuisbasis van Ingmar Bergman – op zoek naar inspiratie voor hun nieuwe projecten. De geest van de legendarische regisseur blijkt alom aanwezig.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar


Koop nu een kaartje

Chris en Tony nemen tijdens een werkvakantie hun intrek in het huis dat dienst deed als decor voor Bergmans Scènes uit een Huwelijk. Beiden werken zij aan het script voor een nieuwe film. Voor Tony (Tim Roth) is het eiland een grote bron van inspiratie; hij weet meteen zijn draai te vinden. Chris (Vicky Krieps) heeft het moeilijker; zij worstelt met haar eigen verhaal. Wanneer ze Tony begint te vertellen over haar script raken gaandeweg fictie en werkelijkheid steeds meer met elkaar verweven. Haar verhaal, over een jonge vrouw (Mia Wasikowska) die haar eerste liefde nieuw leven probeert in te blazen, wordt op zeker moment een film-in-de-film.

Ondertussen komen in de relatie van Chris en Tony haarscheurtjes aan de oppervlakte. Waarna Chris zich afvraagt: is het wel zo’n goed idee om in hetzelfde bed te slapen als waar Bergman zijn confronterende Scènes uit een Huwelijk opnam?

Regisseur Mia Hansen-Løve brengt een bescheiden ode aan het werk van Bergman zonder daarbij haar handelsmerk, het semi-biografische aspect in haar werk, te verloochenen. Ze was vijftien jaar samen met regisseur Olivier Assayas, met wie ze een dochter heeft.