Beste meneer Bouterse (met gast)

Woensdag 26 oktober 2022

In deze persoonlijke film onderzoekt journalist en filmmaker Ananta Khemradj (32) hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Ondanks de veroordeling van Desi Bouterse lukt het Surinamers namelijk niet om de turbulente jaren ’80 een plek te geven. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen?

Vertoning in het kader van de Maand van de Geschiedenis, met inleiding van Gijs Bergman, oud-leraar geschiedenis.

Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Filmmaker Ananta Khemradj (32) gaat op zoek naar haar verleden en dan vooral hoe de Surinaamse bevolking omgaat met de erfenis van Desi Bouterse. Dat is trouwens niet alleen van belang voor Suriname, maar ook voor Nederland. Ze stelt zichzelf de vraag hoe we moeten omgaan met dit stuk verleden, zeker omdat een aantal van de betrokkenen vandaag de dag belangrijke functies vervullen. Ananta vindt het belangrijk dat voor- en tegenstanders van Bouterse met elkaar in gesprek gaan en onderneemt hiertoe ook pogingen in de film. Het blijkt dat er nog een lange weg te gaan is; volgens Pim de la Parra (Wan pipel – Eén volk) duurt het misschien wel “2300 jaar”. Terwijl het voor de toekomst van het land belangrijk is dat dit deel van de geschiedenis besproken en uitgesproken wordt. De rol van Nederland? Hoe is het dekolonisatieproces verlopen en wat ligt er in de archieven die, door Rutte bepaald, tot 2060 gesloten blijven?

Ananta wil met haar documentaire een proces van heling op gang brengen voor haar landgenoten, maar ze worstelt met de vraag of ze Bouterse wel of geen podium moet geven. Is dit wel een stap naar de door haar gewenste verzoening tussen haar landgenoten, of gooit ze hiermee olie op het vuur? Beste meneer Bouterse is een hoogstpersoonlijke film van een filmmaakster die bijna bezwijkt onder de verantwoordelijkheid die ze voelt.