Blanco en blanco

één week vanaf 1 oktober 2020

Fotograaf Pedro heeft de opdracht een jonge aanstaande bruid te fotograferen in Tierra del Fuego, in Vuurland, Chili, een onherbergzaam en ruig gebied. Wreedheid staat tegenover schoonheid in deze onvergetelijke film van de Chileense regisseur Théo Court (Ocaso). 

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld


Koop nu een kaartje

Begin twintigste eeuw komt fotograaf Pedro bruidsfotos van Mr. Porter en Sara maken in Tierra del Fuego in Vuurland, Zuid-Amerika, een ruig gebied waar in die periode geweld tegen de oorspronkelijke bevolking gemeengoed is. Voor indianenoren wordt geld betaald en jonge vrouwen worden als objecten verkocht en behandeld. Pedro is een gevoelige ziel die voor het eerst deze onherbergzame wereld betreedt. Het donkere en lelijke van de plek waar hij in terechtkomt wordt licht gemaakt door de beeldschone aanstaande bruid Sara. Haar schoonheid is onmiskenbaar maar ook ongemakkelijk, want dit meisje is veel te jong om te trouwen. 

De mannen zijn stuk voor stuk rauw en hard. Ze jagen met wapens, op wild en op de oorspronkelijke bevolking. In het afgelegen gebied is geen controle of wet, en onderling wordt er afgerekend met geweld. Als Pedro het meisje zonder medeweten van Mr. Porter fotografeert, in zijn eigen kamer in haar onderjurk, krijgt hij een lijfelijke afstraffing. 

Pedro moet wachten op Mr. Porters komst, zodat hij de bruiloft kan fotograferen, maar telkens wordt die uitgesteld. Al die tijd leeft hij tussen de mannen die hem op sleeptouw nemen. Pedro maakt portretten van ze en we zien hen door zijn lens. Poserend met honden, geweren en jachttrofeeën en gruwelijk onaangedaan na slachtpartijen. Meer en meer wordt hij een van hen. Hij kijkt onbewogen toe als een van de mannen de oren van een indianenlijk snijdt en neemt ze aan om er later geld voor te vangen. 

Is het wel mogelijk om menselijk te zijn in zo’n gebied? Bruid Sara heeft ondanks haar schoonheid en onschuldige uiterlijk ook iets onaantastbaars. Ze toont geen enkele emotie. Dat roept de vraag op of mensen die daar in deze omstandigheden leefden überhaupt liefde of geluk kenden. Blanco en blanco is een film met onvergetelijke beelden, ondersteund door prachtige muziek.