Blind Willow, Sleeping Woman (laatste week)

Vanaf donderdag 30 maart 2023

Fijnzinnige, betoverende en diepmenselijke film gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van Haruki Murakami.

★★★★★ ‘Een weergaloze animatie van Haruki Murakami’s wondere wereld’ ‘Murakami – en dus ook deze film – maakt van toevallige ontmoetingen van z’n personages iets magisch. Omdat zulke ontmoetingen patronen kunnen doorbreken en mensen iets nieuws kunnen brengen.’ : TROUW

★★★★ ‘een film om in te verdwalen’ ‘Blind Willow, Sleeping Woman weet de ziel te vangen van de ‘onverfilmbare’ verhalen van Haruki Murakami’: de Volkskrant

★★★★ ‘‘Sleeping Willow’ haalt het beste uit Murakami boven’ : NRC

★★★★ ‘Heerlijk dromerig, broeierig en melancholiek’ : VPRO Cinema

‘niet eerder werd het werk van schrijver Murakami zo goed verfilmd’ : Het Parool

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze lege doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen.

Murakami is een van de meest geliefde schrijvers van de hedendaagse wereldliteratuur. Zijn hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven. En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen. In zijn universum lopen realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar over. Er zijn prachtige speelse filosofische overpeinzingen. Katten lopen weg. Jazz staat op. Een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Er wordt pasta gekookt en de oorschelpen van vrouwen blijven fascineren. Componist/regisseur Pierre Földes besefte dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie.

Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen, unieke visuele stijl helemaal toegesneden op Murakami’s ideeënwereld. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. Földes creëerde een klein elegant wonder. De film ademt Murakami; in beeld, muziek, ritme en toon. Niet eerder raakte een film zo perfect de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.