Bloody Nose, Empty Pockets

vanaf donderdag 27 augustus 2021

Nostalgische feelgood-documentaire waarin de laatste dag wordt vastgelegd waarop de buurtkroeg The Roaring 20s in Las Vegas open is. Voor de vaste bezoekers van diverse pluimage is de bar een warme plek om de eenzaamheid te verdrijven.

 Koop nu een kaartje

In Las Vegas bevindt zich een bar met de veelzeggende naam The Roaring 20s. Een plek waar een doorsnede van de samenleving samenkomt: oud, jong, wit, zwart, vrouw, man – en alles daartussenin. Om te drinken, te praten, ruzie te maken en te lachen. Om de eenzaamheid te verdrijven en zich aan elkaar te warmen. Voor veel vaste bezoekers is de bar een tweede huiskamer; voor Michael, een aan lagerwal geraakte acteur die na sluitingstijd het café schoonmaakt, zijn enige. Maar hij en de vaste klanten moeten de realiteit onder ogen zien: het café sluit binnenkort voorgoed zijn deuren.

De broers Bill en Turner Ross leggen in Bloody Nose, Empty Pockets het laatste etmaal van deze bijzondere plek vast. Een ode aan de typisch Amerikaanse dive bar, een nostalgische, feelgoodfilm met de stilistische kenmerken van cinéma vérité.

Deze gemeenschapszin is evenwel min of meer geënsceneerd. Hoewel Bloody Nose, Empty Pockets oogt en voelt als een documentaire, is het afscheidsfeest een fabricatie. De gebroeders Ross castten in en rond Las Vegas vaste bezoekers van kroegen. Die filmden ze vervolgens tijdens een achttien uur durende opnamenacht in The Roaring 20s. De niet-professionele acteurs kregen van de filmmakers enkele aanwijzingen; de belangrijkste was dat ze zich als echte stamgasten zouden gedragen. Dat is, getuige de film, grandioos gelukt.