Boek & Film: The Waste Land (+inleiding)

Maandag 18 maart 2024

Voor de liefhebber van goede literatuur en de betere film zijn we in oktober van start gegaan met een nieuwe reeks: Boek & Film – bekijk een boek. Een nieuwe special op de maandagavond in samenwerking met bibliotheek DOK en Boekhandel Paagman waarin we elke maand een gloednieuwe boekverfilming presenteren. Schrijver, programmamaker en filmwetenschapper Gerlinda Heywegen leidt de films in. Maandag 18 maart te zien: The Waste Land. In The Waste Land vertaalt filmmaker Chris Teerink het legendarische gelijknamige gedicht van T.S. Eliot naar het heden. Teerink laat in deze foto-film – met een werkelijk prachtige soundtrack van Blaudzun – zien hoe de draden van Eliots gedicht nog dwars door ons heden lopen.  

The Waste Land vertaalt het gelijknamige gedicht van T.S. Eliot naar het heden. Filmmaker Chris Teerink gebruikt foto’s en stills om de gefragmenteerde essentie van Eliots taal te vangen, en laat zien dat The Waste Land overal is: van grootstedelijk Londen tot de uitgestrekte niemandslanden in de Mojavewoestijn.

 

 Koop nu een kaartje

The Waste Land is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht van T.S. Eliot. Geschreven in een tijd van crisis en onzekerheid, resoneert The Waste Land met de uitdagingen van onze eigen tijd, zoals klimaatverandering, politieke instabiliteit en de zoektocht naar ‘nieuwe’ betekenis in een snel veranderende wereld. In de film voegen de gelaagde stemmen van schrijvers, geleerden en filosofen zoals Ilja Leonard Pfeijffer, Guy Standing, Vandana Shiva en Richard Sennett diepte toe aan Eliots poëzie en roepen op tot reflectie en actie.

Het is een intellectuele verkenning van een literair meesterwerk en een dialoog tussen poëzie en de hedendaagse realiteit. Een emotionele reis die aanmoedigt om de diepere betekenis van Eliots woorden te begrijpen in het licht van de uitdagingen van onze eigen tijd.

“The Waste Land is overal en voert je van het grootstedelijke Londen naar het niemandsland in de Mojavewoestijn, en van het Italië van Ilja Leonard Pfeijffer langs de Poolse grens, waar vluchtelingen letterlijk tegen muren aanlopen.” – IFFR