Bowie: Moonage Daydream (laatste week)

Vanaf donderdag 15 september 2022

Documentairemaker Brett Morgen diepte uit de persoonlijke archieven van David Bowie een schat aan materiaal op, dat hij bewerkte tot een hallucinante trip, een meeslepende audiovisuele ruimtereis door het universum van Bowie, boordevol niet eerder vertoonde beelden.

★★★★★ “David Bowie zoals hij zelden te zien was” – AD
★★★★★ “Doet je naar adem happen” – de Volkskrant
★★★★ “Half-psychedelisch en zeer ambitieus portret” – VPRO Cinema

 Koop nu een kaartje

In 2017, een jaar na Bowies dood, kreeg Brett Morgen van de erven toegang tot de persoonlijke archieven van de ster. De filmmaker, eerder verantwoordelijk voor het eigenzinnige Cobain: Montage of Heck (2015), over Nirvana-frontman Kurt Cobain, ging vervolgens vijf jaar lang aan de slag om Bowies audiovisuele nalatenschap naar zijn hand te zetten. Het is dan ook geen doorsnee documentaire geworden, geen traditionele biopic, geen concertfilm. Het is een genre overschrijdende filmische ervaring, een overweldigende ode aan een bijzondere man. Want David Bowie was niet alleen een popfenomeen en rockster, maar ook een veelzijdig kunstenaar. Hij blijkt niet alleen een energiek podiumbeest te zijn, maar ook een charmante man met een filosofische inslag. Wel vaak met een knipoog: ‘I was a Buddhist on Tuesday and I was into Nietzsche by Friday’.

Moonage Daydream brengt in semi-chronologische volgorde alle personages in beeld die Bowie in ruim drie decennia aannam, waaronder de waarschijnlijk meest bekende: de androgyne en extraverte Ziggy Stardust met het oranje haar, waarmee hij doorbrak in de vroege jaren zeventig. Steeds op zoek naar vernieuwing wisselde hij als een kameleon niet alleen van uiterlijk, maar ook van muziekstijl: van glamrock via elektronische muziek naar dansbare pop. Spectaculair zijn de concertfragmenten, geestig de interviews, prikkelend de filmfragmenten met en zonder Bowie.

Moonage Daydream heeft de volledige goedkeuring van Bowie’s nabestaanden.