Cleo (Deutsches Kino) (met gastspreker)

donderdag 23 juni 2022

Fris en charmant Berlijns stadssprookje over de roodharige Cleo, die een schat zoekt waarmee ze haar problemen denkt te kunnen oplossen. Een onderhoudend avontuur met in de hoofdrol… de fantasievolle vormgeving.

Voorafgaand aan de film zal Marja Verburg een korte inleiding verzorgen die aansluit bij de Berlijnse curiositeiten en historische feiten die in de film langskomen. Marja Verburg is historicus en als redacteur van Duitslandweb verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Tussen 1996 en 2011 studeerde, woonde en werkte ze verschillende periodes in Berlijn; ze bezoekt de stad nog steeds regelmatig.

IN SAMENWERKING MET:

dia                                           goethe

DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM        GOETHE INSTITUUT



Koop nu een kaartje

Het zit de mensenschuwe Cleo niet mee in het leven. Het liefst zou ze daarom de tijd willen terugdraaien en een paar dingen die in haar jeugdjaren gebeurden willen veranderen. Dat zou moeten kunnen met behulp van een magische klok, die onderdeel uitmaakt van een schat die ergens in Berlijn verborgen ligt. Als op een gegeven moment de avonturier Paul haar leven binnenwandelt met een schatkaart, zet ze haar sociale angsten opzij, voor zover ze dat kan tenminste… De twee gaan kriskras door Berlijn op zoek naar de schat, en krijgen daarbij hulp van enkele heerlijk excentrieke personages.

Zo flamboyant als het uiterlijk van Cleo (vlammend rode haren, helblauwe ogen) is eigenlijk ook de hele film. Je zou kunnen zeggen dat de fantasievolle vormgeving de hoofdrol speelt in deze eerste speelfilm van regisseur Erik Schmitt, die eerder een paar opvallende korte films maakte. Die vormgeving tilt het verhaal ook ver uit boven de standaardplot van het zoeken naar een schat uit het verleden. Zo zijn er projecties van historische figuren en imaginaire vrienden van Cleo, bonte kleuren en een scala aan optische trucjes: achtergronden die versneld bewegen, animaties, vreemde camerastandpunten, grappige effecten met papieren decoronderdelen en noem maar op.

En passant wordt door een geschiedenisleraar het verleden van Berlijn uit de doeken gedaan. Berlijn zelf ziet er nu eens magisch en dan weer luguber uit. Kortom: het spektakel zit ’m nog meer in de manier waarop het verhaal wordt vormgegeven dan in het verhaal zelf. Een fris en charmant stadssprookje!