Corpus Christi

vanaf donderdag 8 oktober 2020

De jonge delinquent Daniel belandt tijdens zijn werkverlof in een dorpskerk en wordt daar aangezien voor de nieuwe priester. In zijn nieuwe rol ontdekt hij dat hij echt iets kan betekenen voor de dorpsbewoners. Controversiële publieksfavoriet op het afgelopen Filmfestival Rotterdam. 

 

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Een aantal jaren geleden was de nog jonge regisseur Jan Komasa te gast in Filmhuis Lumen. Tijdens een van onze Poolse Filmlentes vertoonden we zijn eerste speelfilm Suicide Room (2011), een duister drama waarin een sociaal ontspoorde tiener zichzelf opsluit en zijn heil zoekt in een door bizarre avatars bevolkte virtuele wereld. Dat Komasa een enorme ontwikkeling als filmmaker had doorgemaakt, zagen we bij het overdonderende oorlogsdrama Warsaw 44 (2014), een van de duurste films ooit in Polen gemaakt, en met 1,7 miljoen bezoekers een groot publiekssucces. Nu Komasa’s derde speelfilm Corpus Christi (met enige vertraging) in de Nederlandse filmtheaters wordt uitgebracht, kan een groter publiek met hem kennismaken. Eerder dit jaar eindigde de film al in de top 3 van publieksfavorieten op het Filmfestival Rotterdam. 

Corpus Christi gaat over de jonge delinquent Daniel, die gefascineerd is door het priesterambt. Maar een opleiding daartoe zit er voor hem niet in. Tijdens een werkverlof uit jeugddetentie wordt hij in een dorpskerk aangezien voor de langverwachte nieuwe priester. Hij ziet zijn kans schoon, en ontdekt dat hij in zijn nieuwe rol echt iets kan betekenen voor de dorpsbewoners, die met een trauma worstelen. Ook moet hij leren omgaan met zijn innerlijke demonen en de angst dat hij alsnog door zijn gewelddadige verleden wordt ingehaald.  

Komasa brengt Daniels zoektocht naar verlossing met een kalme ingetogenheid, en hoofdrolspeler Bartosz Bielenia is volkomen overtuigend als de onzekere jongeling die zich langzaam ontdoet van zijn twijfels en onzekerheden.