Corsage (Laatste week)

Vanaf donderdag 15 september 2022

Eigenzinnig kostuumdrama met Vicky Krieps in de rol van de legendarische Oostenrijkse keizerin Sissi, op een cruciaal moment in haar leven

★★★★ “Een verpletterende film. Elk shot, elke keuze is raak” – NRC

★★★★ “Vicky Krieps blijkt een uitmuntende vertolker van keizerin Elisabeth” – de Volkskrant

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Seks


Koop nu een kaartje

Ze was mooi, ze was sympathiek, ze had een bijzondere band met het volk. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (1837-1898), echtgenote van Franz Joseph, is jarenlang de geliefde droomvrouw geweest aan het hof. Nu wordt Sissi veertig, krijgt ze de eerste grijze haren en moet haar corset steeds strakker worden geregen. Haar veelgeprezen schoonheid is tanende. Ze geniet aanzien in hogere kringen, maar staat ook bloot aan geruchten. Als keizerin is ze machteloos. Haar rest niets anders dan te accepteren dat zij niet meer is dan een decorstuk. De keizer gaat op zoek naar een jonge minnares, Sissi wordt op een zijspoor gezet.

De Oostenrijkse filmmaker Maria Kreutzer toont Sissi als zelfbewuste vrouw op haar veertigste, een leeftijd waarop vrouwen geacht werden in de coulissen te verdwijnen. Actrice Vicky Krieps geeft de levenslustige en trotse keizerin fenomenaal gestalte, een sterke vrouw die op zoek gaat naar nieuwe levensvervulling, tegen alle patriarchale wetten in. Sissi zoekt een weg om aan de verwachtingen te ontsnappen, ze reist naar Engeland, ontmoet oude liefdes en raakt zelfs in gesprek met de allereerste uitvinder van de filmcamera, Louis Le Prince. [Een voorbeeld van de anachronistische details die in de film te vinden zijn, de echte uitvinding van de filmcamera was twintig jaar later]

Keizerin Sissi van Oostenrijk werd wereldberoemd door de vertolking van Romy Schneider als de jonge Elisabeth. Corsage is anders, niet zoetsappig, weg is de romantiek. In Corsage ligt de focus nadrukkelijk op de gouden kooi waarin Sissi gevangen zit en de verwachtingen van anderen waaraan ze moet voldoen. Kreutzer toont ons hoe Sissi zowel letterlijk als figuurlijk gevangen zit in een keurslijf waaruit geen ontsnappen mogelijk is, een metafoor voor hoe het – ook nu nog – vaak een nadeel is om een vrouw te zijn. Corsage kiest radicaal voor een feministisch perspectief op het verleden, waarin de rol van vrouwen nog altijd wordt miskend.

Actrice Vicky Krieps werd tijdens het filmfestival van Cannes gelauwerd met de prijs voor beste actrice in het Un Certain Regard-programma.