Cow

vanaf donderdag 6 oktober 2022

Van anonieme melkleverancier tot een wezen met persoonlijkheid. In deze cinéma vérité-documentaire volgt Andrea Arnold (American Honey) de koe Luma tijdens haar dagelijkse leven – een fluisterend, effectief statement tegen onze zuivelindustrie

★★★★ ‘voortreffelijk’ de Volkskrant

★★★★ ‘Intiem portret van een melkkoe’ TROUW

★★★★ ‘een van de meest interessante films over veeteelt van de afgelopen tijd. Eentje die niet met de vinger wijst of voelt als een te simplistisch pamflet voor veganisme. Maar die door  bevreemding en omkering een oprechte poging doet de absurditeit van onze huidige omgang met dieren aan te kaarten.’ NRCKoop nu een kaartje

De koe Luma is nog maar net bevallen. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar poten. Maar hop, daar gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar jonge kalf, buiten haar zicht, melk uit een fles.

Net als Viktor Kosakovskiy’s varkensdocumentaire Gunda (2020) maakt Cow statements zonder ze werkelijk te maken. Andrea Arnold, als fictieregisseur bekend van onder meer American Honey (2016), registreert eenvoudigweg in haar eerste documentaire. Ze toont het leven van de melkkoe, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden, enzovoorts. De camera zit zo dicht op de koeienhuid dat Luma de cameravrouw af en toe ondersteboven loopt.

Het resultaat is intens ontroerend. Niet de individuele mens is hier de slechterik, maar het systeem. Arnold onderstreept dat wat hier als een object door een afstompende routine wordt gejaagd een levend wezen is. Een wezen dat haar pasgeboren kalveren liefdevol schoonlikt. Dat geliefkoosd wordt door een stier. Dat in een weiland kan genieten van de zonsondergang. En dat je via de camera aankijkt en contact maakt. Haar ogen zijn onvergetelijk.