Crime + Punishment (Movies that Matter)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 7 november 2019

Spannende en onthullende klokkenluidersdocumentaire, waarin twaalf dappere politieagenten van het New York Police Department de krachten bundelen en het opnemen tegen hun bazen. Ze klagen het departement aan wegens corruptie, onrechtmatige arrestaties en etnische profilering.

Gastspreker: Joost Valk

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Spannende en onthullende klokkenluidersdocumentaire, waarin twaalf dappere politieagenten in New York de krachten bundelen en het opnemen tegen hun bazen. Ze klagen het departement aan wegens corruptie, onrechtmatige arrestaties en etnische profilering.

Hoewel het halen van arrestatiequota al in 2010 werd verboden, is het binnen het NYPD nog steeds de norm dat politieagenten hieraan voldoen. Zo kan het dat agenten zich schuldig maken aan de arrestatie van onschuldige mensen, vaak gepaard gaand met etnische profilering en geweld. Wie niet meewerkt dreigt zijn baan te verliezen.

Twaalf agenten stellen alles in de waagschaal om de misstanden binnen het departement aan het licht te brengen. Ze worden dwarsgezeten en gepest, en promoties blijven uit. Toch zetten ze door en lukt het ze om aandacht te krijgen voor hun zaak. Uiteindelijk komt een corruptieschandaal binnen de politie aan het licht en worden drie hooggeplaatste functionarissen gearresteerd. Daarmee is de strijd nog niet gestreden. Parallel aan dit verhaal volgen we een zaak waarin een privédetective een arrestant bijstaat die wordt beschuldigd van schieten.

Deze klokkenluidersdocumentaire kreeg op het Sundance Film Festival een speciale prijs voor ‘social impact’.

De NY Times schreef: “A powerful and suspenseful film, part detective story and part courtroom drama, fueled by a potent mix of curiosity and indignation and full of memorable characters.”  

Gastspreker: Joost Valk (hoofdinspecteur & programmaleider Diversiteit, Politie-eenheid Den Haag)