Crimes of the Future

VANAF DONDERDAG 2 Juni 2022

David Cronenberg, de meester van de bodyhorror, is terug met een ideeënrijke sciencefictionfilm over een avant-garde kunstenaar die nieuwe organen in zijn lichaam laat groeien en deze tijdens zijn performances laat verwijderen. 

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De nieuwe film van Cronenberg ( eXistenZ ) is gesitueerd in een toekomst waarin het menselijk lichaam zich steeds meer heeft aangepast aan een andere tijd. Onder invloed van de vervuilde aarde verandert het menselijk DNA in iets wat het niet eerder was.
Viggo Mortensen is Saul Tenser, een performancekunstenaar die gebruik maakt van deze evolutie; hij laat onbekende organen in zijn lichaam groeien. Samen met zijn partner Caprice – een rol van de Franse steractrice Léa Seydoux – verwijdert hij deze organen tijdens geruchtmakende optredens, die al snel de aandacht trekken van zowel de overheid als een geheimzinnige ondergrondse groep. Een van hen is Timlin (Kirsten Stewart) van het Nationale Donor Register.

Crimes of the Future ging in wereldpremière tijdens het filmfestival in Cannes. De film verkent ideeën uit het transhumanisme, een filosofische stroming waarin technologie gezien wordt als een middel om onze evolutie op een positieve manier bij te sturen. Tegelijkertijd laat Cronenberg ook zien hoe technologische vooruitgang met argusogen wordt bekeken door partijen die vrezen dat onze menselijkheid op het spel staat. De film past naadloos in het oeuvre van de meester van het bodyhorrorgenre: Cronenberg analyseert het menselijk lichaam om de menselijke conditie beter te begrijpen.