Cunningham

één week vanaf 8 oktober 2020

Prachtig portret van Merce Cunningham, pionier van de moderne dans, die zijn dansen ‘een visuele ervaring’ noemde. Deze documentaire over zijn leven en werk toont recente registraties van zijn choreografieën, uitgevoerd in een tunnel, bos, op een plein of dak. Kleurrijk en intrigerend.

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

De Amerikaanse danser en choreograaf Merce Cunningham noemde zijn dansen ‘een visuele ervaring’. Deze documentaire over zijn leven en werk toont recente registraties van zijn choreografieën, uitgevoerd in een tunnel, bos, op een plein of dak. Kleurrijk en intrigerend.

Cunningham toont naast nieuwe, kleurrijke registraties van Cunninghams choreografieën ook oude filmpjes waarin we hem zelf zien dansen en lesgeven. Ook gebruikt regisseur Kovgan foto’s, teksten en tekeningen, vaak naast elkaar in beeld, waardoor de film blijft verrassen.

Naast Cunninghams dansen komt ook zijn samenwerking met zijn partner, de componist John Cage, en die met kunstenaars als Robert Rauschenberg en Andy Warhol – die decors voor hem ontwierpen – aan bod.

Cunningham is een prachtig portret van de pionier van de moderne dans, die dans zag als een autonome kunstvorm en niet als interpretatie van gevoel of muziek: ‘Mijn dansers en ik presenteren iets. Wij laten het interpreteren over aan het publiek.’