Dag van de Korte Film 2019

Zaterdag 21 december 2019

  

Op de kortste dag van het jaar vertoont Filmhuis Lumen, in samenwerking met EYE, IFFR, Go Short en NFF een selectie van nationaal en internationaal succesvolle korte films van Nederlandse filmmakers.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

De kortste dag van het jaar is de Dag van de Korte Film

EYE, IFFR (International Film Festival Rotterdam), Go Short (International Short Film Festival Nijmegen) en NFF (Nederlands Film Festival) presenteren een programma met korte films van Nederlandse talenten die momenteel internationaal veel waardering krijgen. In het programma zit onder meer En route, Gouden Kalf voor Beste Korte Film en The Walking Fish onze inzending voor de Oscars.

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Toch krijgt het minder bekende broertje van de speelfilm nog te weinig aandacht. Daarom worden de spotlights op de kortste dag van het jaar op de korte film gezet. De zevende editie van de Dag van de Korte Film vindt weer op de kortste dag van het jaar plaats. Verschillende filmtheaters door het hele land, waaronder Lumen, vertonen een speciaal samengesteld programma.

Het programma:

Human Nature

Regie: Sverre Fredriksen, scenario: Britt Snel, productie: Family Affair Films (2019, 2’)

Als je de rollen van mensen en dieren eens omdraait, kom je in een wereld waarin dieren met hun huismensjes naar de mensenarts gaan. En besef je pas goed hoe merkwaardig wij omgaan met dieren.

Wereldpremiere Toronto International Film Festival 2019

Nominatie Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2019

En Route

Scenario en regie: Marit Weerheijm, productie: Room for Film (2019, 11’)

Wanneer Inay (9) samen met haar broertje mee op pad moet met haar vader, doet ze er alles aan om de route te vertragen. Ze weet namelijk dat als ze te laat komt, ze beloond zal worden met een lading zoete toetjes.

Première NFF, Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2019

 

Vader 

Scenario  en regie: Isabel Lamberti, productie: IJswater Films (2019, 24’)

Vader onderzoekt de relatie tussen een vader en zijn bijna volwassen zoon, die hij al bijna zes jaar niet meer heeft gezien.  Vader Bob neemt Shakur mee op een roadtrip om hun band te versterken. Tussendoor belt hij met zijn vriendin om te kunnen reflecteren op het verleden.

Wereldpremière: Locarno Film Festival

Nominatie Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire 2019

Mind My Mind (2019, 30’)

Scenario en regie: Floor Adams, productie: CinéTé Filmproduktie en Curious Wolf

Wanneer je vertrouwt op sociale scripts om de sociale wereld te overleven, is het niet eenvoudig om van het script af te wijken. Vooral als je geobsedeerd bent door Duitse duikbommenwerpers en gewoon een meisje wilt daten.

Mind My Mind werd al diverse malen bekroond op internationale festivals en ontving oa de publieksprijzen op Go Short en Anima en werd op het Tribeca Film Festival genomineerd voor Best Animated Short.

 The Walking Fish

Scenario en regie: Thessa Meijer, productie: HALAL Pictures (2019, 19’)

Een ambitieuze amfibievis wil de mensenwereld ontdekken. Haar verlangen is zo sterk, dat ze transformeert in een mens. Maar zelfs als jonge vrouw blijft ze streven naar meer. Zal ze ooit tevreden zijn?

Nominatie VEVAM Go Short Award 2019

Nominatie Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2019

Oscarinzending Nederland Korte Film