De kortste dag van het jaar is de Dag van de Korte Film

EYE, IFFR (International Film Festival Rotterdam), Go Short (International Short Film Festival Nijmegen) en NFF (Nederlands Film Festival) presenteren een programma met korte films van Nederlandse talenten die momenteel internationaal veel waardering krijgen. In het programma zit onder meer See Me, Gouden Kalf voor Beste Korte Film.

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Toch krijgt het minder bekende broertje van de speelfilm nog te weinig aandacht. Daarom worden de spotlights op de kortste dag van het jaar op de korte film gezet. De achtste editie van de Dag van de Korte Film vindt weer plaats op de kortste dag van het jaar. Verschillende filmtheaters door het hele land, waaronder Lumen, vertonen een speciaal samengesteld programma.

Het programma:

Korte Kuitspier

Victoria Warmerdam / Fiction / The Netherlands / 2019 / 13’

In deze absurdistische komedie komt Anders – die zichzelf als een bovengemiddeld lange dertiger beschouwd – erachter dat de rest van de wereld hem totaal anders ziet. Na de kleinerende opmerkingen van de bakkersvrouw of de plaagstoten van de kantoorcollega’s op kantoor is in ieder geval zo klaar als een klontje dat de situatie voor hem allesbehalve grappig is.

Intermission Expedition

Wiep Teeuwisse / Animation / The Netherlands / 2019 / 8’

Gedurende een zonnige vakantie, hebben een groep toeristen moeite om hun drukke stadsleven los te laten en de afwezigheid van dagelijkse taken laat ze in een oncomfortabele en beangstigde plek achter.

Zeepaard

Natalie Bruijns / Fiction / The Netherlands / 2019 / 21’

Wanneer Dana een klein lichtstipje ziet flikkeren in haar baarmoeder moet ze de realiteit onder ogen zien. Ze is zwanger. Dana besluit haar zwangerschap te beëindigen. Op de dag van haar abortus ontmoet Dana vrouwen die elk de procedure op hun eigen manier ervaren.

Short Trip

Cassandra Offenberg / Documentary / The Netherlands / 2020 / 25’

Een groep jonge vrienden heeft een van hun beste vrienden verloren, terwijl zij zichzelf als onsterfelijk zien. Gedurende een korte trip verkennen ze elke aspect van het leven. Maar hoe resoneert deze harde confrontatie met de dood zich in hun leven?

 See Me

Winnaar Gouden Kalf

Patty Stenger en Yvonne Kroese / Animation / The Netherlands / 2020 / 8’

Wanneer niemand je wil zien, verandert je visie. Alleen wanneer je valt, lijk je deel uit te maken van iedereen, voor even.