Deutsches Kino: Das schwarze Quadrat

Donderdag 19 januari  2022 (eenmalig)

Turbulente komedie over een mislukte kunstenaar en zijn jonge partner in crime die in opdracht van een Russische oligarch een beroemd schilderij van Malevich stelen. Maar op het cruiseschip waar de overdracht moet plaatsvinden loopt alles anders dan gepland.



Koop nu een kaartje

Het schilderij Zwart Vierkant is misschien wel het beroemdste abstracte kunstwerk van de Russische schilder Kazimir Malevitsj (1878-1935) en een icoon van de Russische avant-garde. Het dateert uit 1913, maar er bestaan ook nog drie kopieën, die door Malevitsj zelf later werden vervaardigd. Alle hangen in musea in Moskou en St. Petersburg en zijn miljoenen waard. Op basis van dit gegeven schreef beginnend filmmaker Peter Meister het scenario voor Das schwarze Quadrat, en won er een prijs mee die hem in staat stelde het zelf te verfilmen. In deze hilarische komedie heeft de mislukte schilder en kunstdief Vincent in opdracht van een Russische oligarch het werk gestolen, en moet hij dat samen met zijn jongere partner Nils op een cruiseschip overdragen aan de opdrachtgever. Maar de zaken lopen niet helemaal als gepland. Eerste van vele complicaties is dat degene die Vincent en Nils van tickets en valse paspoorten zou voorzien niet komt opdagen, waardoor ze zich gedwongen zien om twee andere reizigers te beroven. Laten die nu juist als imitatoren van Elvis Presley en David Bowie zijn ingehuurd om aan boord de passagiers te vermaken… Het duurt dan ook niet lang tot hun ware identiteit, en de waarde van hun buit wordt ontdekt, waarna er een bizar kat-en-muis spel tussen de beide dieven en hun belagers losbarst.

Meister leverde met zijn regiedebuut een turbulente en heerlijk onderhoudende screwball comedy af waarin hij het tempo steeds verder opvoert, speelt met de conventies van het genre en verwijst naar klassiekers als Titanic (1997) en Billy Wilders Some Like It Hot (1959). De uitstekend bezette cast had er duidelijk zin in: naast Bernard Schütz en Jacob Matschenz als het artistieke dievenduo schittert o.a. ook Sandra Hüller (Toni Erdmann, 2016) als koelbloedige kunstliefhebber met een eigen agenda.

Deutsches Kino wordt georganiseerd in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe Institut.