Das schweigende Klassenzimmer

maandag 11 november 2019

Dertig jaar na de val van de Berlijnse muur.

Oost Berlijn, 1956. Een middelbareschoolklas besluit spontaan om een minuut stilte te houden in hun klas ter nagedachtenis aan de bij de opstand in Hongarije gesneuvelde studenten. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. Degelijk historisch drama met indrukwekkend acteerwerk.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Discriminatie Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Op 9 november 2019 is het dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een historische gebeurtenis die de wereld op zijn grondvesten deed schudden. Om dit jubileum te markeren vertonen we deze maand twee films over dit thema: op maandag 11 november, in het kader van Bèta Balie Cinema in samenwerking met Studium Generale, Das schweigende Klassenzimmer, en op donderdag 14 november, in de reeks Deutsches Kino, Adam und Evelyn. De films markeren heel toepasselijk het begin van de Muur en het einde ervan.  

In het op een ware gebeurtenis gebaseerde Das schweigende Klassenzimmer is het 1956, vijf jaar vóór de bouw van de Muur. De middelbareschoolvrienden Kurt en Theo zijn stiekem naar West-Berlijn gefietst om daar in een bioscoop wat vrouwelijk naakt te zien. Wat ze voorgeschoteld krijgen zijn echter tragische nieuwsbeelden van het Hongaarse studentenprotest tegen het communistische regime, iets waarover de media in hun deel van de stad in alle talen zwijgen. Spontaan besluiten ze om ter nagedachtenis aan de gesneuvelde rebellen een minuut stilte in hun klas te houden. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de gevolgen zijn niet te overzien. De politiek bemoeit zich ermee en zet de zwijgende klas onder enorme druk om de verantwoordelijken te kunnen inrekenen. Das schweigende Klassenzimmer biedt degelijk historisch drama met indrukwekkend acteerwerk van zowel de oude als de jonge garde. 

Voorafgaand aan de filmvertoning verzorgt Wiebke Pittlik van het Duitsland Instituut Amsterdam een korte inleiding om de film in een historische context te plaatsen. Na afloop gaan we met haar in gesprek over de hedendaagse betekenis van en de herinnering aan de Berlijnse Muur.