De Acht Bergen

Vanaf donderdag 22 december 2022

De Acht Bergen, naar de bestseller Le Otto Montagne van Paolo Cognetti, vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno; een jongen uit de bergen.

★★★★ ‘De acht bergen voelt als een meditatieve bergwandeling’ NRC

★★★★ ‘meeslepende verfilming’ ‘fraai winterepos over vriendschap tegen de achtergrond van majestueuze bergen’ de Volkskrant

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De Acht Bergen – naar de Italiaanse bestseller Le Otto Montagne van Paolo Cognetti – vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno; een jongen uit de bergen. In hun levenslange zoektocht naar geluk zwerft Pietro de wereld over terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg. Een prachtige en visueel overdonderende ode aan vriendschap en de relatie tussen mens en natuur.

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen. De plek waar ze elkaar ontmoetten, verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens. Ondanks hun totaal verschillende levens, blijft de vriendschap uit hun kinderjaren ogenschijnlijk onverwoestbaar. Een film over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en de verknochtheid aan een streek.

Op het Filmfestival van Cannes werd De Acht Bergen bekroond met de Juryprijs. Regisseur Felix van Groeningen, die eerder met De Helaasheid der Dingen al eerder een bestseller succesvol verfilmde, schreef het scenario samen met zijn vriendin Charlotte Vandermeersch. Met haar schreef hij tevens het veelgeprezen The Broken Circle Breakdown. Voor het prachtige en meeslepende De Acht Bergen tekenden ze dit keer ook samen voor de regie. Na Close van Lukas Dhont wederom een groot succes voor de Belgische cinema.