De son vivant

vanaf donderdag 3 maart 2022

Aangrijpend Frans drama over een veertigjarige kankerpatiënt die weigert onder ogen te zien dat hij ongeneeslijk ziek is. Dan treft hij een bevlogen oncoloog die zijn patiënten op hartverwarmende wijze probeert te verzoenen met het onvermijdelijke.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Benjamin (Benoît Magimel) is een mislukte acteur die zijn dagen slijt als dramadocent. Als bij hem een ernstige vorm van kanker wordt vastgesteld wil hij dit eerst niet onderkennen. Dit tot grote frustratie van zijn moeder Crystal (Catherine Deneuve). Na wat omzwervingen en second opinions melden moeder en zoon zich bij de onorthodoxe kliniek van dokter Eddé. Een vriendelijke man die met behulp van muziek, vrolijke stropdassen en een bevlogen verplegingsteam zijn patiënten probeert te verzoenen met het onvermijdelijke. In plaats van te blijven focussen op genezing, als dit er eigenlijk niet meer in zit, worden patiënten begeleid bij het loslaten van het leven, hoe moeilijk dat ook is.

Ondertussen doorloopt Benjamin de stadia die horen bij een terminale ziekte: ontkenning, verzet, onderhandeling en tenslotte berusting. Zijn moeder steunt hem gedurende deze hele reis zo goed mogelijk, waarbij haar pijn en machteloosheid wel steeds voelbaar zijn.

In deze laatste periode worden Benjamin en Crystal geholpen om, in alle rust, de naderende dood te accepteren en de losse eindjes van het verleden aan elkaar te knopen.

Regisseur Emmanuelle Bercot nam als uitgangspunt voor De son vivant de bestaande oncologieafdeling van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York, waar dokter Gabriel Sara werkt. Deze ontwapenende arts werd uiteindelijk zelfs gecast om dokter Eddé te spelen – de oncoloog die nu een onderkoelde, heldhaftige versie van zichzelf speelt. Hij geeft het verhaal niet alleen een welwillende warmte, maar ook een heldere kijk op de rol van de medische professional in de overgang van leven naar dood – een kijk die gebaseerd is op harde ervaring. Met zijn realistische inbreng biedt hij tegenwicht aan alle sentimentele kanten van de film.