De Veroordeling

vanaf donderdag 2 september 2021

De grote winnaar van de Gouden Kalveren. Spannend drama, gebaseerd op het boek ‘De Deventermoordzaak, het complot ontrafeld’ van onderzoeksjournalist Bas Haan (Fedja van Huêt), toont de invloed van de media tijdens een geruchtmakende rechtszaak.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De ‘Deventer moordzaak’ is één van de bekendste rechtszaken die ons land ooit gezien heeft. In 1999 werd de weduwe Jacqueline Wittenberg in haar woning om het leven gebracht. Al snel werd fiscaal adviseur Ernest Louwes aangeduid als mogelijke dader.

Maar hoewel deze uiteindelijk veroordeeld werd, is er altijd een grote groep geweest die in zijn onschuld gelooft. De bekendste voorvechter is opiniepeiler Maurice de Hond, die met de theorie van de ‘klusjesman’ kwam. Louwes kwam in 2013 vrij en klaagde de Staat aan vanwege grove fouten met de geurproeven die tot zijn veroordeling hebben geleid.

De film draait overigens niet om de moord zelf, maar om het verhaal van onderzoeksjournalist Bas Haan. Hij verliest zich ook in de theorie van klusjesman Michaël de Jong. De aanklachten, in gang gezet door de media, veranderen het leven van De Jong en zijn vrouw in een hel. Bas besluit uit spijt dieper te graven, om complotten te bestrijden met feiten, maar het beeld is al gevormd.