Dear Comrades!

vanaf donderdag 9 september 2021

Verteld vanuit het perspectief van een volgzaam lid van de lokale communistische partij geeft Dear Comrades! in fictievorm een minutieuze stap-voor-stapanalyse van de bloedige onderdrukking van een arbeidersprotest in 1962 in de Zuid-Russische stad Novotsjerkassk.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Op 1 juni 1962 leiden stijgende voedselprijzen en slinkende winkelvoorraden in de Russische stad Novotsjerkassk tot een staking in de plaatselijke fabriek. Terwijl kaderlid Ljuda, het hoofdpersonage in de film, de communistische mantra’s blijft herhalen als mensen haar aanspreken op haar verantwoordelijkheid, loopt de situatie snel uit de hand. In strak gechoreografeerde scènes laat regisseur Andrej Kontsjalovski deze escalatie zien. Schoten klinken en lichamen vallen en in de chaos raken mensen elkaar kwijt. Het brute neerslaan van die opstand door de communistische partij moet direct na afloop de doofpot in. Lijken worden per vrachtwagen naar een mortuarium vervoerd of gewoon gedumpt in reeds in gebruik genomen graven, en het bloed wordt snel van de straten gespoten. Onder die omstandigheden gaat Ljuda samen met een KGB-man op zoek naar haar verdwenen dochter van middelbare schoolleeftijd. De rest van de film is een tergende zoektocht.

Dear Comrades! is in beeldschoon zwart-wit gedraaid en combineert horror met humor. De cast bestaat grotendeels uit amateurs. Samen met het ontbreken van een soundtrack geeft dit de film een authentiek karakter.

Het meedogenloze staatsoptreden tegen dit burgerprotest was een goed bewaard geheim: pas in de jaren negentig leerde men in Rusland wat er gebeurd was. Dear Comrades! staat in een traditie van films die recht willen doen aan het zwijgen van de geschiedenis. De film is een indrukwekkende poging om niet te vergeten, om individuele herinneringen om te zetten in gedeelde herinneringen.