Der Himmel Über Berlin

Zaterdag 9 december 2023

In het kader van zijn nieuwste film Perfect Days weer in Lumen te zien: de gerestaureerde heruitgave van Wim Wenders’ hartverscheurende, Berlijnse stadssymfonie Der Himmel Über Berlin (Wings Of Desire); een glorieuze liefdesbrief aan een stad en een tijdcapsule van een vervlogen tijdperk.

De eerder gecommuniceerde inleiding gaat helaas niet door. Koop nu een kaartje

Damiel (Bruno Ganz op zijn kwetsbaarst) is één van een legioen engelen die waken over de levens van de inwoners van een verdeelde stad. De film speelt zich af aan het eind van de jaren ’80, voordat de Berlijnse Muur viel, en brengt Damiels verlangen om te voelen in kaart, net als de mensen over wie hij waakt. Hij is vooral verrukt van Marion, een trapeze-artieste in het plaatselijke circus. Hoewel alleen kinderen de engelen kunnen zien, is Marion zich vaag bewust van Damiels aanwezigheid. Net als de enigmatische acteur Peter Falk, die in de stad is voor een filmshoot en een verleden heeft dat hem in nauw verband brengt met de buitenwereldse bewakers.Buiten de centrale romance ligt de rijkdom van Wenders’ klassieker in de aangrijpende momentopnamen van het leven van de Berlijnse bevolking – individuen die aan de rand van het verhaal staan, maar die Damiels verlangen naar een sterfelijke staat voeden. Wenders’ camera zweeft boven de stad en legt deze levens in beweging vast, terwijl Damiels mede-engel Cassiel (Otto Sander) zijn vriend eraan herinnert wat hij zal verliezen door een sterfelijke staat te bereiken.

Der Himmel Über Berlin weerspiegelt de overgang tussen kleur en zwart-wit die voor het eerst werd gebruikt in Michael Powell en Emeric Pressburgers drama A Matter of Life and Death uit 1946 en evenaart het magische aura van die film – niet alleen wat betreft het onderwerp, maar ook als een werk van transcendente cinema.

Ook in Lumen te zien van Wim Wenders: Anselm en Perfect Days (vanaf 14 december).