Der Vorname (Deutsches Kino)

Donderdag 24 september (uitverkocht) en woensdag 30 september 2020

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Een gezellig etentje met vrienden ontaardt als een zwanger stel aankondigt hun zoon Adolf te zullen noemen. Veelbesproken komedie met diverse bekende acteurs, publiekssucces.Koop nu een kaartje

Stephan en zijn vrouw Elisabeth hebben wat familie en kennissen uitgenodigd voor wat een gezellig diner had moeten worden. Maar wanneer Elisabeths broer Thomas aankondigt dat hij en zijn zwangere vriendin Anna hun nog ongeboren zoon Adolf willen noemen, zijn de gastdame en –heer, evenals familievriend René, al bij het voorgerecht wat minder opgetogen. Meer en meer gooit men elkaar zaken in het gezicht die omwille van de harmonieuze sfeer beter onuitgesproken waren gebleven. Sterke ego’s botsen, ijdelheden worden tegen elkaar uitgespeeld, waarheden worden minder zeker, en zo escaleert de avond tot een onaangenaam spel waarbij de ergste jeugdzonden en de grootste geheimen van alle aanwezigen met vilein plezier worden opgediend.

Der Vorname is een remake van de Franse film Le prénom uit 2012, die weer was gebaseerd op een gelijknamig Frans toneelstuk uit 2010. De handeling werd verplaatst naar een grote woning in Bonn, en het scenario werd met kleine aanvullingen en veranderingen geactualiseerd, waardoor de film perfect aansluit op de huidige Duitse zeitgeist. De in het begin bewust wat stereotiep neergezette personages – de eloquente literatuurprofessor, de opofferingsgezinde lerares, de weinig gecultiveerde zakenman, de zachtmoedige musicus – komen dankzij het met zichtbaar enthousiasme samenspelende acteursensemble al snel tot leven, en door het brede beeldformaat en het inventieve camerawerk is het toneelverleden van de film nauwelijks nog herkenbaar.