Deutsches Kino: A E I O U – Das schnelle Alphabet der Liebe (English subtitles)

Donderdag 22 juni 2023

Tot verrassing van de 60-jarige actrice Anna blijkt de ontspoorde 17-jarige scholier Adrian, die ze zou gaan helpen met spreekvaardigheid, dezelfde jongen die haar op straat van haar tas probeerde te beroven. Toch zet ze de lessen door, en er ontstaat een bijzondere band tussen de twee. Tedere en onconventionele zomerliefdefilm, met verwijzingen naar de Franse Nouvelle Vague.


Koop nu een kaartje

Een actrice wordt voor een trendy bar in west Berlijn beroofd door een jongeman, die er met haar tasje vandoor gaat. Een tijdje later komen ze elkaar weer tegen, wanneer hij bij haar binnenstapt om spraakles te krijgen. Adrian (Milan Herms) is een ontspoorde weesjongen van 17; Anna (Sophie Rois) is 60, zelfbewust maar uitgekeken op haar werk. Ze betaalt de huur met het geven van spraaklessen aan ‘moeilijk gevallen’, waarmee ze haar huisbaas Michel, tevens haar beste vriend en grootste fan (Udo Kier), een plezier doet. De lessen worden etentjes, wandelingen en gedeelde cigaretten. Verrast door hun onverwachte genegenheid voor elkaar besluiten ze alles achter zich te laten en samen naar zuid Frankrijk te vertrekken.

Al in haar vorige film Wild (2016, ook in onze reeks vertoond) was het duidelijk dat filmmaakster Nicolette Krebitz niet is geïnteresseerd in conventies en traditionele verhoudingen. In die film ging een jonge vrouw samenleven met een wolf; in haar nieuwste, A E I O U – Das schnelle Alphabet der Liebe laat ze een al even ongewone relatie ontstaan tussen Anna en de veel jongere Adrian. Het ongewone zit ‘m niet zozeer in het leeftijdsverschil (dat zagen we natuurlijk al veel vaker, weliswaar meestal een oudere man met een veel jongere vrouw) maar veel meer in het verschil in milieu en achtergrond tussen de twee. Krebitz vertelt hun verhaal lichtvoetig en terloops, als een sprookje (waarin ook altijd onverklaarbare dingen gebeuren) en laat wederom zien dat ze één van de origineelste Duitse filmmakers van deze tijd is.

Deutsches Kino wordt georganiseerd in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe Institut.

______________________________________________________________________________________

An actress is mugged in front of a trendy bar in West Berlin. Barging into her, a young man takes her handbag and runs off into the night. A short while later, they meet again. This time she is his teacher and supposed to improve his speaking skills. Soon, the lessons turn into dinners, strolls and shared cigarettes. And eventually Anna and Adrian decide to take on the world. With a quirky narrative style and an entirely self-serving female protagonist, director Nicolette Krebitz tells an unconventional love story infused with the poetic properties of language – the ability to make oneself understood.